Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, niemniej jednak również wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Mimo to stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i śliczne zabytki – to też kuchnia oraz lokalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy chodzi o dania i lokalne produkty.
dobra restauracja w Krakowie
Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez renomowanych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniałych regionalnych składników – turyści zwykle wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, choć też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po reprezentatywnych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-misja/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy wyszukują innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich są w stanie o dużo prawidłowiej poznać Kraków i jego okolice.