Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród szerokich alternatyw, które oferuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz duża porcja zdrowia.

Charakterystyczne włoskie smaki

Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.

Popularne włoskie potrawy

Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do tej potrawy. bogata karta win w nowej włoskiej restauracji Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film